Què fem a l'Ajuntament de la Barraca d’Aigües Vives pel medi ambient i per la sostenibilitat?

Press here to download the file en English

Polse ací per descaregar el archiu en PDF

1. Banca ètica

El primer que hem fet ha sigut aprovar per ple l'obertura d'un compte en un banc ètic i tancar el compte en un banc tradicional, present en el rànquing1 del Centre Delás2 per la Pau dels bancs que financen la fabricació d'armes de guerra. No podíem començar a parlar de sostenibilitat deixant que un banc utilitze els nostres diners per a la destrucció. En l'Ajuntament de la Barraca des de 2016 utilitzem el compte de la banca ètica per a gestionar la quasi totalitat del pressupost anual.

 

L'Aliança Global per una Banca amb Valors (Global Alliance for Banking on Values : www.gabv.org) agrupa 28 bancs ètics en el món. Les característiques principals dels bancs ètics són les següents :

 

Els interessos dels bancs ètics se centren en les persones, la societat, el planeta i la sostenibilitat, per a prosperar a llarg termini. Per tant només s'inverteix en projectes que satisfacen aquests criteris.

No especulen. Només inverteixen en l'economia real. Així no depenen de mercats especulatius incontrolables. Gràcies a això són bancs més sòlids i fiables que els bancs tradicionals. L'especulació provoca grans desigualtats en la societat.

Son transparents : el client sap en què inverteixen els seus diners. Un client pacifista es tranquil·litza sabent que els seus diners no s'usaràn per a fabricar armes de guerra.

 

Els bancs ètics sotmesos a la supervisió del Banc d'Espanya ofereixen les mateixes garanties al client que els bancs tradicionals.

2http://www.centredelas.org

2. Pacte d’alcaldes1

La segona disposició que va ser presa va ser signar el pacte d'alcaldes. Els signants es comprometen a reduir les emissions de CO2 en almenys un 40% d'ací a 2030 i adoptar un enfocament integral per a abordar l'atenuació del canvi climàtic i l'adaptació a aquest.

  1https://www.pactodelosalcaldes.eu/es/

  3. Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat

  També ens adherim a la Xarxa de Municipis Valencians Cap a la Sostenibilitat1 impulsada per la Diputació de Valencia. Aquesta xarxa compta amb 261 socis i té com a objetiu la cooperació per al desenvolupament sostenible dels municipis valencians.

   1http://www.xarxamunicipissostenibles.com/es/

   4. Reciclatge, Recollida de roba i ecomòbil.

   La taxa de reciclatge es calcula pesant el contenidor gris. Més pes incrementa la taxa. Per això cal intentar triar i reciclar més utilitzant els altres contenidors (groc, verd i blau). Així els contenidors grisos tindran menys pes i haurem de pagar menys. En l’ any 2016 hem aconseguit els serveis gratuïts de recollida de roba (el contenidor es troba al carrer Milagros Vélez Marín) i comptem amb el servei de l'ecomòbil.

   Visita organitzada pel Ajuntament a la planta de reciclatge (complex de valorització de residus domèstics) de Guadassuar, Maig 2018

   5. Movilitat sostenible

   Treballem sobre la mobilitat sostenible rehabilitant l'antic traçat de ferrocarril del “Trenet” que unia Carcaixent a Dénia. La Via verda s’està fent en col·laboració amb l'Ajuntament d'Alzira i la Mancomunitat de la Ribera Alta.

   6. Energia

   • Instal·lem bombetes LED en els fanals per a disminuir el consum d'energia elèctrica.

   • Hem passat els contractes d'energia elèctrica a energia garantida 100% renovable.

   • Hem contractat un Servei d'Oficina verda perquè l'Ajuntament i els ciutadans puguen tindre assessorament sobre estalvi i eficiència energètica.

   Reducció del consum d’energia eléctrica en els punts de subministraments de l’Ajuntament.

   7. Promoció de l’alimentació sana i sostenible

   El 17 de novembre de 2016 es va anunciar el primer pla valencià de la Producció Ecològica, a Alzira. Per fi en la nostra comunitat els agricultors respectuosos amb el medi ambient i amb les generacions futures rebran l'atenció i el reconeixement merescut i veuran com es facilitaran la formació acadèmica, l'assessorament i la comercialització dels seus productes sans i lliures de pesticides. L'agricultura ecològica és l'única solució per a tindre aigua potable procedent d'uns aqüífers nets i lliures de tòxics i nitrats. A Andalusia estan ja pel tercer pla de producció ecològica. Ací amb aquest primer pla recuperarem el temps perdut.

    

   Gràcies a aquest pla el menjador del col·legi ha passat d'1 dia al mes, a oferir ara aliments ecològics 1 dia a la setmana.

    

   Hem organitzat esdeveniments oferint als participants aliments ecològics i begudes vegetals ecològiques per a fomentar el consum ètic, sa i sostenible :

   dia de l'arbre en el Col·legi,

   volta cicloturística en les festes.

   Xarrada de reciclatge en el col·legi.

    

   En aquests esdeveniments hem ensenyat als participants com reconéixer els aliments sans i sostenibles gràcies als segells del certificat ecològic de l'envàs.

       

    

   Segells europeu i valencià del certificat ecològic

   També s’ha organitzat un esdeveniment explicatiu sobre el veganisme i s’ha explicat la importancia de reduir el consum d’animals. Segons el Ministeri d'Agricultura sobre alimentació a Espanya en 2016, el consum mitjà d’animals en els últims 50 anys ha sigut multiplicat per cinc. A Espanya hi ha més porcs que persones1.

    

   Aquesta situació és insostenible per les raons següents :

    

   Raons Ètiques: escàndols de condicions de sanitat i de crueltat amb els animals.

    

   Raons de Salut:

   L’ONU, a través del CIRC (Centre Internacional de Investigacions sobre Cancer) y l’ADA (Associació Americana de Dietètica) han publicat la seua posició oficial :

   "Les dietes vegetarianes correctament portades són bones per a la salut, adequades nutricionalment i beneficioses per al tractament i la prevenció de certes malalties. Les dietes vegetarianes i veganes ben planejades són apropiades durant totes les etapes del cicle vital, incloent embaràs, lactància, infància i adolescència, i per a atletes”.

    

   Raons Mediambientals :

   Cada minut, una àrea de bosc tropical de la grandària de 7 pistes de futbol és destruïda per a la pastura del bestiar de tot el món. El director del Centre Internacional d'Investigació Forestal (CIFOR) D. Kaimowitz, ha declarat:

   "Podem dir que els grangers transformen els boscos d'Amazònia en carn picada".

    

   Segons Greenpeace i WWF :

   La ramaderia industrial continua sent la principal responsable de la desforestació amazònica.

   Informes de l’ONU (Organització de Nacions Unides) de 2006 i del World Watch Institute de 2009 :

   La indústria de la carn animal és la primera causa de l'escalfament global perquè provoca més emissions de gasos d'efecte hivernacle que tot el sector del transport. També està perillosament reduint la capacitat d’absorció del CO2 de la terra al destruir els boscos i els mars.

    

   La ramaderia intensiva es també la 1a causa d'ús d'aigua i per tant de sequera:

   1 hamburguesa = 2.400 litres d'aigua = dutxar-se durant 2 mesos.

   1 litre de llet de vaca = 1.000 litres d'aigua.

   En canvi, 1 kg de taronges = 50 litres d’aigua.

   1 kg de creïlles = 25 litres d’aigua.

   1A Espanya hi ha més porcs que persones :

   https://www.publico.es/economia/espana-hay-cerdos-personas.html

   Dia del arbre 2018 amb AMA Vall d’Aigües Vives

   Dia del arbre 2018 amb AMA Vall d’Aigües Vives

   Dia del arbre 2018 amb AMA Vall d’Aigües Vives

   Vuelta cicloturistica 2016

   Promoció, divulgació i degustació de menjar vegà 2016.

   8. Xarrades de conscienciació mediambiental

   En el col·legi s'han fet diverses xarrades de conscienciació mediambiental. L'educació és fonamental per a conscienciar i modelar una civilització respectuosa amb el medi ambient i conscient de la seua fragilidad. És important que els alumnes coneguen i entenguen al més prompte possible les 3 lleis de l'ecologia :

   1. La llei de la biodiversitat.

   2. La llei de la interdependència de les espècies

   3. La llei dels recursos finits : no es pot créixer indefinidament en un sistema amb recursos finits.

   Xerrada de reciclatge en el col-legi.

   El Grup Promotor Post-Incendi explica el procés de participació ciutadana post-incendi en el col.legi.

   9. Associació Mediambiental Vall d’Aigües Vives

   De les cendres de l'incendi el 16 de Juny de 2016 ha nascut una nova associació a la Barraca d’Aigües Vives : l'Associació Mediambiental de la Vall d’Aigües Vives. Donem la benvinguda a aquest col·lectiu que organitza tot tipus d'activitats relacionades amb la conservació de la Natura i del ésser humà.

   10. Bioconstrucció

   L'Ajuntament de la Barraca d'Aigües Vives s'esforçarà a utilitzar materials locals, sans i sostenibles per a la construcció i renovació d'edificis. Ja es va començar utilitzant pintura ecològica per a la renovació del col·legi, per a limitar l'impacte ambiental i cuidar la salut dels nostres xicotets, del personal docent i dels pintors. Aqueixes pintures respecten la norma DIN 18363. És una norma molt superior al certificat ECOLABEL en temes de sostenibilitat i de salut humana. Aqueixes pintures es fan amb materials naturals i són d'alta qualitat. Son lliures de tòxics i metalls pesats. No contenen productes de les empreses petroquímiques. Ja les hem utilitzades en el col·legi i a la sala de lectura Milagros Verez amb bons resultats.

   El sector de la construcció necessita una revolució. La gran mayoria dels materials vénen de la indústria petroquímica i d'extracció agressiva dels recursos finits del nostre ecosistema "planeta terra". Sabem hui en dia que l'extracció de carboni de les entranyes de la terra de forma tan ràpida i massiva i el seu alliberament en la fina atmosfera provoca l'escalfament global i el resultant canvi climàtic. Per tant no és bona idea seguir amb aquestes pràctiques perilloses i per això mateix ens esforcem en la transició ecològica.

   Aula de lectura Milagros Verez recent pintada amb pintura sana i sostenible.

   11. Conclusió

   Queda molt per fer però estem preocupats i en marxa. Convidem la ciutadania a involucrar-se en la transició ecològica, pel nostre bé i pel bé dels nostres fills, nebots, néts, familiars, veïns i les generacions esdevenidores, en general.

    Formulari de cerca

    Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
     
     
     
    1
     
    2
     
    3
     
    4
     
    5
     
    6
     
    7
     
    8
     
    9
     
    10
     
    11
     
    12
     
    13
     
    14
     
    15
     
    16
     
    17
     
    18
     
    19
     
    20
     
    21
     
    22
     
    23
     
    24
     
    25
     
    26
     
    27
     
    28
     
    29
     
    30