MUNICIPI
<p><img alt="" src="/sites/default/files/images/asp_geo/aspectes-geografics1.jpg" /></p>

La vall d'Aigües Vives es troba emplaçat a la comarca Ribera Alta, província de València, limitant amb la subcomarca de la Valldigna. Les seves coordenades són 39º 05' 59'' Nord i 0º 22 '15'' Oest. Forma part d'una sèrie de valls paral·leles, al costat dels de la Casella i la Murta, d'orientació nord-oest sud-est que formen part dels últims contraforts del Sistema Ibèric. La vall d'Aigües Vives és el major d'ells, delimitat per la Serra de les Agulles, de pendents dures i amb una alçada màxima de 553 metres, i el relleu del Realenc-Falzia, molt més suau. El pas des d'Alzira o Carcaixent a la vall es realitza per un estret passadís (l'Estret). D'acord avancem cap al nucli poblacional de la Barraca d'Aigües Vives, es va eixamplant fins a tornar a tancar-se al Portitxol que marca la sortida natural cap als termes municipals de Benifairó i Simat de Valldigna.

El Barranc de l'Estret assenyala el punt més baix del mateix. Recull les aportacions del Barranc de la Falzia i dels vessants de la vall. Tenen molta importància les aigües subterrànies i les nombroses fonts que es formen quan plou prou. La font del poble i la de la Falzia, al costat de la del Convent són històricament les més conegudes.

Les comunicacions terrestres es limiten, en l'actualitat, a la carretera comarcal 3322 de Tavernes a Llíria, que travessa la vall, de força trànsit tot l'any, sobretot a l'estiu, per la proximitat de les platges.

La vall d'Aigües Vives s'ha convertit, com a espai verd, en el "pulmó" d'Alzira. Ho demostra el gran nombre de xalets, cases de camp, urbanitzacions (Santa Marina) i un cam p de golf. És de gran valor ecològic ja que manté, encara, masses forestals de pins i garriga, importants.

Des del punt de vista poblacional al poble de La Barraca es dóna un procés d'envelliment. La població per al 2014 va ser de 875 habitants que sobrepassa els 1.000 si comptem les persones que viuen als xalets.

El sector primari és important, sobretot l'agricultura citrícola que és, pràcticament un monocultiu. Predominen les petites propietats (minifundisme) amb algunes excepcions com ara l'antiga finca de la Colònia de la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de València, propietat del Bollo i la que pertany a la família arrossera Sos. En relació a la taronja, hi ha un magatzem per comercialitzar-la. La ramaderia és pràcticament inexistent. No hi ha indústries i al sector terciari destaquen el British School Alzira i l'Hospital NISA Aigües Vives.

El poble de La Barraca d'Aigües Vives és una Entitat Local Menor que ha depès tradicionalment dels municipis d'Alzira (la major part) i Carcaixent (la part més xicoteta). S'articula a partir de la carretera comarcal, encara que la part més antiga és la de la part de Carcaixent (carrer Font de la Falzia) on es troba la xicoteta església parroquial, el safareig i la font.

Eugenio García Almiñana

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31